3 tips om meer groenten te kunnen eten

Het is geen geheim dat groente en fruit heel gezond is voor de mens. Wij mensen hebben dagelijks groente en/ of fruit nodig in ons dieet. Niet elk persoon eet graag groente. De ene eet zonder enig moeite een selderij als tussendoortje en weer een ander begint al te kokhalzen bij het woord groente. Ook zijn er mensen die wel groenten eten maar niet alle groente soorten lusten. Ben jij ook een van de personen die niet graag groente eet maar wil daar wel een start mee maken dan ben je op de juiste website. In deze blog geven jou enkele tips hoe jij zonder enige moeite meer groenten kan gaan eten.

Soepsoorten

Soep is de beste oplossing voor de mensen die niet van groenten houden. Niets is zo makkelijker dan verschillende groente soorten in de pot te doen en deze te laten doorkoken. Doe ook de verschillende specerijen als zout en peper in de soep en laat maar lekker sudderen. Heb jij moeite met de grote stukken groenten in je soep dan kan je met een staafmixer alles lekker tot een gladde papje mixen. Je kan ook een beetje kookroom bij de massa toevoegen om de soep wat dikker te maken en ook wat meer smaak te geven. Een soepje kan je op verschillende uren van de dag nuttigen. Je kan deze als middag- of als avondmaaltijd nuttigen. De stevige eters kunnen een paar stukjes brood bij de soep doen. Ben jij iemand die veel werkt en niet veel tijd heeft om een maaltijd klaar te maken dan is de soepmaaltijd de perfecte oplossing voor jou. Een grote pan soep kan je verdelen in meerdere bakjes en in de koelkast doen. Warm na een lange dag werken een bakje op en je hebt meteen een gezonde maaltijd.

Smoothies en sapsoorten

De smoothie is ook een oplossing voor de mensen die niet van groente houden. Je kan verschillende groente soorten combineren met wat fruit en deze als ontbijt of als avond eten nuttigen. Enkele top scoorders zijn de bleekselderij, bieten, limoentjes, spinazie, gember of kurkuma. Wij hebben hier 3 smoothie recepten voor jou genoteerd:

1. Smoothie gemaakt van andijvie

Hiervoor heb je nodig:

  • 125 gram andijvie
  • 1 banaan
  • 400 ml melk’
  • 1 avocado
  • Muntblaadjes
  • Limoen sap

Zet al deze producten in een mixer en mix ze samen tot een gladde papje. Vergeet niet om de schil van de banaan en van de avocado te verwijderen.

2. Boerenkool smoothie

Hiervoor heb je nodig:

  • 100 gram boerenkool’
  • 2 banaan
  • 300 ml yoghurt

Was de banaan en boerenkool goed en doe ze in de mixer samen met de yoghurt. Binnen een paar tellen heb je een lekkere gezonde smoothie.

3. Smoothie van banaan en spinazie

Hiervoor heb je nodig:

  • 150 gram verse spinazie
  • 2 bevroren banaan
  • 25 gram sesamzaadjes
  • 300 ml yoghurt

Was de spinazie en doe deze samen met de banaan in de mixer. Voeg ook de melk. Schenk deze over in een glas en maak het af met de sesamzaadjes.

Ongezond eten aanvullen met groente

1.Liefhebber van pizza

Wat dacht je ervan om zelf een pizza te bakken met verschillende groentesoorten. Doe maar een dikke laag tomatensaus op de bodem en wat groenten. Je kan kiezen uit gegrilde paprika, courgette, gedroogde tomaten, aubergine en maak het af met een dikke laag kaas.

2.Liefhebben van frietjes

De mensen die van frietjes houden kunnen aardappelen vervangen met wortelen, pompoen en nog verschillende andere groente soorten. Je kan de wortelen of pompoen in dikke reepjes snijden, kruiden en olie erover doen en zo in de oven plaatsen. Wat lekkere sausjes ernaast en je hebt een lekkere snack op tafel.

3.Liefhebber van lasagne

Ben je dol op lasagne dan kan je het vlees vervangen met aubergine of courgette. Je kan ook cashewnoten erin doen. Met de juiste kruiden heb je een overheerlijke middag maaltijd.

4.Liefhebber van nacho’s

In blokjes gesneden paprika’s, gepelde tomaten , mais, de nodige kruiden en natuurlijk de tortilla chips. Voor de guacemole gebruik je een rijpe avocado, knoflook, rode ui , citroensap en zout.

Wat is een ketogeen dieet?

ketogeen dieetBij een ketogeen dieet eet je juist veel onverzadigde vetten en weinig koolhydraten. Het ketogeen dieet zorgt voor meer gewichtsverlies dan een vetarm dieet is uit onderzoek gebleken, en bij dit dieet behoud je je energie.

Hoe werkt een ketogeen dieet?

De ketonen zorgen voor minder minder honger gevoel. Ketonen zijn in water oplosbare moleculen en worden in de lever aangemaakt. De lever zet vetzuren , die uit lichaamsvet komen , om in ketonen. Deze ketonen zijn ook belangrijk voor de hersenen, want door de hersenen worden ze gebruikt om lange vetzuur ketens aan te maken. In het bloed zijn altijd drie soorten ketonen aanwezig: aceton, acetoacetaat ( AcAc) en 3-B-hydroxybutyraat.

Voor mensen met een onstabiele bloedsuikerspiegel is dit dieet niet geschikt,vanwege de kans op verzuring van het bloed. Bij overgewicht is dit dieet wel geschikt en ook voor mensen met diabetes type twee. Bij dit dieet is wel begeleiding nodig, overleg met je arts en neem contact op met een diëtist.

Verschil koolhydraatarm dieet en ketogeen dieet

Een koolhydraatarm dieet en een ketogeen dieet lijken veel op elkaar. Alleen een ketogeen dieet is wat strenger, maar wel effectiever dan een koolhydraatarm dieet en je hebt sneller resultaten. Een ketogeen dieet heeft strakkere richtlijnen omtrent de inname van eiwitten en vetten. Op medisch gebied wordt dit dieet ook gebruikt bij epilepsie en parkinson. Op hersenniveau blijken er in beide gevallen positieve effecten te zijn.

De voordelen van een ketogeen dieet

De resultaten van het ketogeen dieet treden sneller op en en zijn beter zichtbaar dan bij andere diëten. Het gewichtsverlies bestaat uit vet, en omdat dit dieet veel eiwitten bevat blijft de spiermassa in goede staat. Gezonde vetten worden verhoogd en dierlijk vet wordt beperkt. Je cholesterol daalt, je eetlust vermindert en daardoor neem je minder calorieën op.

De nadelen van een ketogeen dieet

Dit dieet kan de lever functies overbelasten. Er kan ketoacidose ontstaan als de hoeveelheid ketonen in het bloed stijgt, dit betekent een verzuring van je bloed door te veel glucose in je bloed. De vitale organen kunnen aangetast worden door deze complicatie. Door een forse daling van vitaminen en mineralen kan een tekort aan voedingsstoffen het lichaam in gevaar brengen. En een daling van vezels kan tot constipatie en verteringsproblemen leiden.

Belangrijke voedingsmiddelen zijn onder andere kip, kalkoen, varkensvlees en lamsvlees. Plantaardige oliën, eieren, groente, fruit en zaden. Avocado, vis en zeevruchten. Voedingsmiddelen die je beter niet kunt gebruiken zijn sauzen en dressings, zoet fruit, alcohol, volle zuivel producten. Geraffineerde suikers en granen,  peulvruchten en ontbijt granen.

Ketogeen dieet recepten

  • Lekkere salades, met verschillende toppings. Denk aan bacon, noten, zaden, pitten, feta of andere kaas en natuur lekker veel groenten.
  • Frittata spinazie uit de oven, met spinazie, geraspte kaas, champignons, bacon, ui, knoflook en kruiden naar smaak.
  • Ketogene haring salade met venkel. Deze bereid je met venkel, komkommer, bieslook, haring, roomkaas, citroen en rucola. Toevoegen mosterd en olijfolie.
  • Bloemkool salade met bloemkool en appel met schil, Zaanse mayonaise, ei, creme fraiche, gekookte boeren ham en zonnebloem olie.
  • Spruitjes met champignon roomsaus, met daarin spruitjes, champignons, Zaanse mayonaise, ei, creme fraiche en ook zonnebloemolie.
  • Een lekker stuk vlees met een salade en andere ovengroenten.

Van het ketogeen dieet bestaan meerdere varianten

Het klassieke ketogene dieet is het oudste van de diëten en is de strengste. De porties worden nauwkeurig gewogen want schattingen worden niet toegestaan. Calorie inname wordt beperkt en berekend door een diëtist.

In het gemodificeerde atkinsdieet komt geen caloriebeperking voor, dus vet en eiwit is toegestaan. Met het gebruik van portie groottes wordt makkelijker omgegaan.

Bij het lage-glykemische-indexdieet is een grotere dagelijkse hoeveelheid toegestaan. En bij het middellange-ketentriglyceridendieet ( MCT-dieet), kun je meer eiwitten en koolhydraten in je dieet opnemen vergeleken met het klassieke ketogene dieet.

Bij het gewijzigde MCT-dieet wordt het langeketen als zowel middellangeketenvetzuren gecombineerd.De klassieke en gewijzigde MCT-ketogene diëten zijn even effectief.

Bron foto door Ella Olsson via Pexels

5 lekkere salade recepten die je zelfstandig kan maken

Een salade is een gerecht dat op verschillende manieren en met verscheidene ingrediënten gemaakt kan worden. zo bestaat er een scheiding tussen salades die gemaakt worden met ingrediënten die olie en vetten bezitten en salades die gemaakt worden met ingrediënten die geen olie en vetten bezitten. Een salade is heel divers.

Het wordt in de meeste gevallen ook als voorgerecht geserveerd en ook koud geconsumeerd. Hier vindt je een lijst met 5 lekkere salade recepten die je zelfstandig kan maken:

1. Aardappelsalade

De aardappelsalade is heel simpel klaar te maken en kan namelijk op 2 manieren bereid worden. De ingrediënten nodig zijn:

  • Aardappelen
  • Bieten
  • Mayonaise
  • Specerijen; zout, suiker, zwarte peper

Bereidingswijze: Ten eerst worden de aardappelen geschild en uitgekookt. Daarna worden ze in een pot gezet, gestapt en even aan de kant gezet om af te koelen. Als de aardappelen zijn afgekoeld dan kunnen de resterende ingrediënten allemaal naar smaak bijgevoegd worden. dit alles bij elkaar mixen en dan in de koelkast plaatsen. Na de salade gekoeld is kan het geserveerd of geconsumeerd worden.

Voor het bovenstaand recept krijgt de salade een roze kleur vanwege de bieten die erbij gedaan worden. Wilt men de salade wit van kleur hebben of houdt men niet van bieten dan hoeven de bieten niet erbij gemixt worden. Voor de rest blijft alles hetzelfde. Dit zijn dus de basis ingrediënten die bij de aardappelsalade horen, maar je mag ook andere ingrediënten zoals uitgekookt, gepluisde kip oftewel koren en ijsappel erbij doen.  Dit alles naar jou eigen smaak en voorkeur. Notitie: Het is nodig dat de aardappelen afgekoeld zijn voor de andere ingrediënten er bij gedaan worden. wordt de mayonaise met de aardappelen gemixt wanneer hij nog heet is gaat de mayonaise smelten, waarbij je niet dezelfde smaak krijgt.

2. Komkommersalade

De komkommersalade is ook een salade die heel simpel te maken is en het best bij een koud buffet te serveren is. De komkommersalade is ook op verscheiden manieren te bereiden.

De ingrediënten nodig zijn:

  • Komkommers
  • Uien
  • Olijfolie
  • Witte wijn azijn
  • Verse dille

Bereidingswijze: De komkommers worden als eerst in stukken gesneden. Er is hiervoor geen speciaal manier ze te snijden. Het mag gesneden worden hoe jij ze dan ook wilt snijden. De ui wordt ook gesneden voor ze samen met alle andere ingrediënten gemixt worden. Na dit te hebben gedaan worden de resterende ingrediënten naar smaak erbij gevoegd. Voor het bovenstaand recept zijn dit de basis ingrediënten, maar er kan ook mayonaise, mosterd en yoghurt erbij gevoegd worden. hierbij wordt de olijfolie alleen niet toegevoegd. Notitie: houd aan de kommer eerst te wassen voor ze gebruikt worden alsook de dille.

3. Vruchtensalade

De vruchtensalade is iets dat niet veel tijd vergt en ook nog heerlijk is zoals de ander salades hierboven. Hiervoor zijn er geen basis ingrediënten. De ingrediënten verschillen van persoon tot persoon, vanwege de voorkeur van de mens. Alhoewel er geen basis ingrediënten zijn, zijn er wel ingrediënten oftewel vruchten die het meest hiervoor gebruikt worden. deze vruchten zijn:

  • Appel
  • Peer
  • Banaan
  • Mandarijn
  • Kiwi
  • Meloen
  • Aardbei
  • Sinaasappel

Bereidingswijze: De bereidingswijze van de vruchtensalade is simpel. Alle vruchten worden in stukjes gesneden en dan in een bak met elkaar gemixt. De vruchten mogen dan ook wel met likeur of vruchtensiroop besprenkelt worden, maar dat ligt dan allemaal aan degene die het bereid.

4. Koolsalade

De koolsalade bezit ook enkele van de ingrediënten van de aardappelsalade en de komkommersalade. Alleen wordt hierbij kool en wortelen erbij gedaan. De koolsalade kan namelijk als bijgerecht gegeten worden.

De ingrediënten nodig zijn:

  • Kool
  • Wortelen
  • Mayonaise
  • Specerijen; zout, suiker, zwarte peper

Bereidingswijze: De kool en wortelen worden eerst gewassen. Na ze gewassen te hebben worden ze in fijne stukjes gesneden. Na ze gesneden te hebben worden de resterende ingrediënten naar smaak bijgevoegd en dan met elkaar gemixt. Eventueel kan men koren erbij doen, maar dat ligt geheel aan degene die het bereid.

5. Eiersalade

De eiersalade is ook een recept dat niet moeilijk is te bereiden. De eiersalade kan dus gewoon zo als voorgerecht geconsumeerd worden, maar is ook heel lekker op stokbrood of op een boterham. De ingrediënten nodig zijn:

  • Eieren
  • mayonaise
  • Mosterd
  • Specerijen: zout, zwarte peper, paprika poeder

Bereidingswijze: De eieren worden uitgekookt tot ze hard zijn. Daarna worden zij in stukjes gesneden. Hierna worden de resterende ingrediënten naar smaak toegevoegd en alles bij elkaar gemixt. Heel simpel en snel te bereiden.